Odkrivanja ‹ paquito

Odkrivanja


VIPAVSKA DOLINA

Ko se blag sunek vlažnega jugozahodnega vetriča in hrabro zavijanje zimske burje zbudita na trtah vinogradov, ob spokojnih šumih reke Vipave, obiskovalec spozna, da je prispel v zahoden kotiček Slovenije – imenovan Vipavska dolina. Dežela je že v času naših prababic in pradedkov predstavljala pravi prepih.  V njenem jedru, sta se že tisti čas križali cesta, ki je skozi postojnska vrata povezovala Furlanijo in notranjost Slovenije, in cesta, ki je peljala s Trnovske planote čez Kras do morja. Zapisi pravijo, da je dolina pustila zanimanje tudi pri Benečanih ter celo pri Leonardu da Vinciju, kateri je razmišljal o tem, da bi na reki Vipavi zgradil večji jez. Poznane so tudi zgodbe zelo iznajdljivih »Vipavcev«, ki so že v času Valvazorja svoje dobrote (vino, češnje, marelice) prodajali na Dunaj in večja mesta.

Utrinek vsega omenjenega je čutiti še danes. Dežela številnih gričev in manjših cerkva je dandanes vse odmevnejši vinogradni okoliš. Domačini čuvajo skrivnost »bridke kapljice« in z veliko mero ljubezni gojijo avtohtone vrste in druge stare vinske sorte. Mednje spadajo rebula, tokaj, zelen, pinela in malvazija. Obokana klet (»velbani hrami«), dišeča in v dim zavita domača mesnina je ob spoju vinske kapljice in domačega sadja pravi užitek nepogrešljivim ljubiteljem pristne domače kulinarike.

V zavetju gričev nas razgibana pokrajina ob pogledu na Rihemberški grad spomne na srednji vek in na ostanke zgodnjega fevdalizma. Tak, še danes živ spomenik lahko obiskovalčevo oko zazre tudi na bližnjem hribu Sabotinu in podobnih kotičkov zgodovinske kulture premore dolina še veliko. V spodnjem delu Vipavske doline, v manjšem kraju Volčja Draga, pa lahko svoj oddih najdete prav pri nas. Svoje cenjene goste že dlje časa razvajamo tudi mi. S skladno celoto hotelskih, gostinskih in igralniških storitev, katero spremlja še kakovostna dopolnilna ponudba, preko večletne tradicije skrbimo, da so naši gostje deležni kakovostne obravnave – z obilo osebnostne note.  Naš podpis je tradicija, kakovost in zaupanje.

Lepote v okolici

Ostani pri nas še kakšen dan dlje. V naši okolici boš lahko odkril nešteto krajev in zanimivih aktivnosti za vsak okus…

avventura

…za “raziskovalce”…

buongustaio

…za sladokusce…

adrenalina

…za aktivne…

relax

… in za ljubitelje popolne sprostitve!